ROCA
Noutati | Despre Mine | Harta |  

English - Romanian
Biserica Ortodoxa

Maslul

Maslu este taina in care cel bolnav fizic, prin ungerea cu untdelemn sfintit si invocarea harului Sfantului Duh de catre preoti, recapata sanatatea si integritatea firii sale o data cu tamaduirea trupului si iertarea pacatelor. O referinta directa despre aceasta Taina se gaseste in Epistola Sfantului Iacov (5, 14-15): " Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui". Una din slujirile mesianice ale lui Hristos este cea taumaturgica, asa cum reiese de altfel din cele sapte pericope evanghelice care se citesc la Taina maslului (Ioan 5, 25-37; 19, 1-10; Matei 10, 1, 5-8; 7, 14-23; 25, 1-13; 15, 21-28; 9, 9-13). Preotii Bisericii, prin puterea Duhului Sfant, continua in Biserica slujirea pe care Insusi Iisus a incredintat-o apostolilor Sai: " Si mergand, ei (cei doisprezece) propovaduiau pocainta. Si scoteau multi demoni si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau" confundata cu harisma vindecarilor (I Cor. 12, 28). Tamaduirea trupului - insotita de iertarea pacatelor - este unul din semnele anticipate ale Imparatiei lui Dumnezeu: " Puterea Domnului se arata in tamaduiri" (Luca 5, 17).

Maslul cuprinde cateva elemente principale:

Pocainta, deoarece iertarea pacatelor sta la originea tamaduirii bolii. Pacatul si suferinta merg impreuna, asa cum sufletul si trupul sunt inseparabile in firea umana: " Ce este mai usor; a zice iertate sunt pacatele tale, sau a zice: scoala si umbla? Iar ca sa stiti ca Fiul Omului are pe pamant puterea sa ierte pacatele, a zis paraliticului: Tie iti zic: Scoala-te, ia patul tau si mergi la casa ta" (Luca 5, 23-24).

Citirea celor sapte pericope biblice, din Apostol si Evanghelii, care inseamna ca actul tamaduitor nu este interventie medicala sau o vindecare miraculoasa, ci un act de compasiune a lui Hristos, "doctorul sufletelor si trupurilor, Cel ce poarta fara durere neputintele noastre, cu a Carui rana toti ne-am vindecat. Caci precum este slava Ta, asa este si mila Ta", de aceea El a poruncit sa iertam de saptezeci de ori cate sapte celor care cad in pacate.

Sapte rugaciuni pentru binecuvantarea untdelemnului, insotite de tot atatea ungeri ale bolnavului de catre preoti (sapte sau macar doi), spre sanatate si izbavire de toate bolile; untdelemnul este simbolul milei dumnezeiesti (Luca 10, 33-34), al bucuriei si al sfinteniei: "Caci n-ai binevoit a ne curati prin sange, ci ai dat in untdelemnul sfintit chipul Crucii". "Sapte rugaciuni, ungeri si preoti" si cat mai multi credinciosi, inseamna plenitudinea Bisericii, care, intocmai ca un organsim, resimte suferinta, infirmitatea si neputinta unui madular: " Daca un madular sufera, toate madularele sufera impreuna" (I Cor. 12, 26).

Taina maslului se da oricarui bolnav in vederea vindecarii in orice caz de suferinta, la orice varsta. Ea nu este o pregatire pentru moarte ("extrema unctio") si nici nu se practica o singura data in ultimele clipe ale vietii ("in articulo mortis"), fara speranta insanatosirii, cum se practica in Biserica romano-catolica. Desigur, preotii se roaga "sa se faca voia Lui", caci "nimeni nu este fara de pacat pe pamant".

Pr. Prof. Ion Bria,
"Studii teologice" nr. 3-4/1997, pag. 22-30.


Sfarsit